Sömnen är oerhört viktig för oss. Under natten reparerar kroppen sig själv och hjärnan städas från plack. Återhämtning är a och o oavsett om du vill prestera bra på gymmet eller må bra i vardagen. Dessvärre lider många av sömnstörningar. Har du svårt att somna? Vaknar på natten? Dödstrött på morgonen? Här kommer lite tips på vad det kan bero på och vad du kan göra åt det.

 

Adrenalin och kortisol

Adrenalin är ditt turbohormon som ser till att du kan "fightas eller fly" under stress. När du utsätts för stress i olika former, då frigörs adrenalin. 

 

Kortisol är hormonet som styr din vakenhet. Kortisolet följer också ditt adrenalin för att skydda dig från sjukdom när du är under stress. Det är för att du ska orka fightas eller fly. När du sedan slappnar av så sänks både adrenalin och kortisol. Men. Om du aldrig riktigt slappnar av, vad händer då?

 

Jo, då blir ditt kortisol rubbat. Det har nämligen en fördröjning. Adrenalinet går upp snabbt och sänks snabbt, men kortisolet tar lite längre tid på sig. Så om du får för lite återhämtning mellan varven så hinner ditt kortisol aldrig ner till normal nivå.

 

Kortisol styr som sagt din vakenhet. Det ska vara högt på morgonen och lågt på kvällen. När du är under stress kan nivåerna alltså rubbas under dygnet, du är pigg när du ska vara trött och tvärtom. Vaken på natten och sömnig på dagen.

 

Det kan också vara så att du oroar dig mycket. Grubblar på saker innan du ska sova kanske. Detta är för hjärnan stress, så du ligger med adrenalinpåslag när du ska sova och då kan jag lova dig att det är svårt att somna.  

 

Serotonin och melatonin

Serotonin är vårt må-bra hormon. Det är också förstadium till melatonin, vårt sömnhormon. Lågt serotonin kan alltså orsaka sömnstörningar. 

 

Serotonin byggs i sin tur av aminosyror, vitaminer och mineraler. Ja, du förstår nu att det inte bara är att försöka sova - du behöver också ge din kropp byggstenar för att kunna bygga din sömn! 

 

Glycin

Glycin är en fiffig liten aminosyra som gör mycket gott i vår kropp. Många av oss har brist på den, då den går åt till så mycket olika saker. Glycin stimulerar tallkottkörteln att bygga melatonin och är en förutsättning för djupsömn. Därför kan det vara en god idé att äta extra glycin. Det hittar du mycket av i brosk, skinn, skaldjursskal, kollagen och gelatin. Är du ingen hejare på att koka benbuljong så kan du ta det som tillskott. 

 

Sömn-tips

 

- Du behöver hitta sätt att koppla av och sänka stressnivån i kroppen. Meditation, mindfulness och avslappningsövningar kan göra underverk för din sömn!

 

- Träna inte för sent på kvällen. Träning är en form av stress och kortisolet behöver hinna sänkas efter ditt träningspass. De som tränar sover ofta bättre, så se till att röra dig under dagen!

 

- Gör saker du mår bra av så att du får upp ditt serotonin!

 

- Ät en varierad och näringsrik kost med grönsaker, rotfrukter, bär och frukt, protein, fett och gärna inälvsmat.

 

- Ta glycin som tillskott.

 

- Ät senast 2 timmar innan läggdags. Kroppen ska inte ta hand om mat på natten. 

 

- Använd blåljusfilter på dina skärmar och var helst skärmfri någon timme innan läggdags.

 

Sov gott!

 

--
Med vänliga hälsningar 

Emily Lövstrand 
Receptionsansvarig - Lic. Kostrådgivare - Lic. Livsstilskonsult
Product added to wishlist
Product added to compare.

Hälsoboden.se använder sig utav kakor / cookies på hemsidan, för att komma ihåg dina inställningar på sidan och att sidan skall laddas snabbare.