Dags att prata bajs

Förstoppad? Uppsvälld och gasig? Diarré? Problem med magen är oerhört vanligt och många vill veta vad de ska äta, vilka tillskott som är bra och så vidare. Visst är kosten en förutsättning för hälsa och välmående och tillskott gör ofta gott för ledsna magar. Att utesluta vissa livsmedel brukar också vara en viktig nyckel till en bra tarmhälsa. Men de flesta magproblem bottnar allt som oftast i hur du mår.

Människokroppen är skapt för att kunna smälta, bryta ner och utvinna näring ur maten vi äter. Det är ett väl planerat system, men det fungerar bara bra i det parasympatiska nervsystemet, alltså i vila. Du ska ju inte smälta och lagra mat när du ska fly eller fightas, eller hur?

Stress är som bekant inte bara en fulltecknad kalender. Stress är också oro, nedstämdhet, tristess och brist på stimulans och trygghet. När du inte får vila utan oro och inte får dina grundläggande behov tillfredsställda så sänks dina må bra-hormoner och stresshormonerna aktiveras. Detta gör att kroppen oftast är redo för ”attack”, vilket gör att vårt matsmältningssystem stängs av. Hjärnan pratar ju med nervsystemet som pratar med mage och tarm. Vi kan alltså med en tanke påverka vår matsmältning.

Vad händer då i mage och tarm när du är under stress? Jo, saltsyran i magsäcken som ska smälta proteiner minskar. Enzymerna som ska "klippa isär" maten till små molekyler minskar. Bakteriefloran som gör otroligt mycket för vår kropp hamnar i obalans. Muskelaktiviteten i tarmarna minskar och det är den som som kramar maten så att du kan ta upp näringen genom tarmväggen. Det är också den som för massan framåt så att den kan komma ut i toastolen. Blodet som ska vara runt tarmarna för att transportera näringen vidare i kroppen, ja den befinner sig istället i dina muskler så att du kan fightas eller fly. 

Allt detta ger problem som sura uppstötningar, diarré, förstoppning, näringsbrister, sämre immunförsvar, sämre blodsockerkontroll, svamp- och parasitangrepp, och på sikt näringsbrister, eftersom du inte tar upp näringen som du ska. Du kan hjälpa din mage med rätt anpassad kost och kosttillskott, men som med allt annat här i världen – bearbeta orsaken! Varför står din matsmältning still? Vad är din orsak till att din kropp är under ”attack”?

Planera tid för återhämtning. Skratta. Kramas. Säg nej. Sänk dina krav. Gör något kreativt och stimulerande. Och ta hjälp för att förändra det som inte fungerar i livet. Mot gladare magar och tarmar!

Med vänliga hälsningar 

 

Emily Lövstrand 

Receptionsansvarig - Lic. Kostrådgivare - Lic. Livsstilskonsult

 

TEDACTIVE GYM AB 

Storemyrsvägen 2 | 457 31 Tanumshede

Telefon: 0525 107 00 | www.tedactive.se
Product added to wishlist
Product added to compare.

Hälsoboden.se använder sig utav kakor / cookies på hemsidan, för att komma ihåg dina inställningar på sidan och att sidan skall laddas snabbare.