Vänta inte med att börja

Det är december och julen med alla sina frestelser står för dörren. Ja, kanske står de oss redan ner i halsen. Det frossas och unnas och gottas med både socker och alkohol. Få av oss vill börja med bra vanor i december. ”Skit samma, det är ingen idé att börja nu. Jag börjar efter nyår!”. Och så tar vi en pepparkaka till, utan att egentligen reflektera över hur den smakar…

Låt oss fundera över den tankegången. ”Jag börjar på måndag”. Vem har inte sagt det en eller femtio gånger i livet? Det vi tyvärr säger till vår hjärna med de orden är att något jobbigt kommer hända. Något vi helst skjuter upp. Och under tiden så frossar vi i mat vi knappt njuter av bara för att. Bara för att vadå? Ja, för att det är jul? Vi ska ju bli duktiga efter nyår så då kan vi väl lika gärna passa på?

För det är något magiskt som händer den första måndagen i januari. Eller vänta, det beror sig på när nyårsafton har varit. Vi kan ju inte börja på nyårsdagen för Guds skull. Första måndagen efter trettondagen är ett säkrare kort. DÅ är julen ute. DÅ är vi redo för vårt nya liv för DÅ kommer allt automatiskt vara mycket enklare. Hur kommer det sig då att denna taktik verkar ha ett utgångsdatum någon gång i februari? Och så står vi där igen nästa år och börjar på måndag efter jul, nej nyår, jag menar trettondagen.

Skämt åsido, men uppförsbacken som väntar på måndag blir brantare ju mer vi skjuter fram den. ”Skit samma-attityden” kommer ge oss ännu fler kilon att jobba bort. Kanske skulle vi prova något nytt i år? Att börja redan idag, trots att det är december?

Hållbara förändringar kommer nämligen inte genom de där måndagarna. De kommer genom små, medvetna val vi vill göra för oss själva varje dag, måndag eller inte. Vi kanske till och med kan kombinera julgodiset med våra nya hälsosamma vanor. Ät god julmat men välj mycket grönsaker till. Njut av choklad men ta en extra promenad. Allt eller inget-mentaliteten är sällan något vi orkar leva med resten av livet, knappt till påsk faktiskt. En vardag med balans är det som kommer göra skillnaden på lång sikt.

Ha en härlig jul!

Med vänliga hälsningar

Emily Lövstrand

Lic. Kostrådgivare - Lic. Livsstilskonsult
Product added to wishlist
Product added to compare.

Hälsoboden.se använder sig utav kakor / cookies på hemsidan, för att komma ihåg dina inställningar på sidan och att sidan skall laddas snabbare.